Coaching De Levensbron

voor persoonlijke groei en vitaliteit

Wat is stress?

Wat is stress eigenlijk?

Stress is iets wat bij iedereen voorkomt. Op dit ogenblik zijn er twee grote groepen die veel stress ervaren. Pubers én dertigers.

 

Bij pubers komt het veelal door al die schoolkeuzes die enorme invloed hebben op hun jonge leven en hun latere baan.

Bij dertigers is dat omdat ze alle ballen in de lucht moeten houden.

 

Je kent het misschien zelf wel: je staat voor een belangrijke keuze en je wilt de dingen nog eens goed op een rijtje zetten én het lukt je maar niet (meer).

Je praat erover, je denkt erover en nog meer en nog eens. Je blijft maar malen en je komt niet verder, je piekert en je maakt jezelf dol. Dan is er sprake van stress.

Wat is stress dan?

Eigenlijk is dit simpel te beantwoorden. Stress is: gezond of ongezond! Als we er last van hebben dan is dát ongezonde stress.

Gezonde stress: Sporters hebben stress nodig om te presteren. Stress en visualisatievermogen! IK win deze wedstrijd! En ze zien zichzelf al over de streep rennen, fietsen etc. Misschien ken je het zelf ook wel? IETS moet vandaag af en klaar zijn? Je gaat hard aan het werk en je raakt zelfs in een flow. Alles lukt en het is op tijd klaar. Dát is gezonde stress.

Ongezonde stress: Misschien ken je het zelf ook wel. Je werkt je een slag in de rondte en het lukt je niet om iets af te krijgen op de perfecte manier voor jou. Je gaat er mee naar huis, ligt er wakker van en je gaat de dag later weer aan de slag ermee. Alles mislukt! Het is een vreselijke dag voor je! Dit herhaalt zich een aantal dagen, weken en ineens zijn de gevolgen daar. Pats, je trekt het niet meer.

Weer anderen klappen dicht en komen tot niets meer en anderen kunnen bergen verzetten onder druk. Voor iedereen is dit verschillend.

 

Wanneer is het nu ongezonde stress: Verkeerde stress ontstaat als een situatie langdurig téveel vergt! Het is een kwestie van Moeten geworden. De boog is té lang gespannen en diep eronder ligt de emotie “angst”. Angst om te falen, angst om niet goed genoeg te zijn, angst om afgewezen te worden, angst om gezien te worden, angst om …….. Op de momenten dat je dit constateert dien je een keuze te maken.

En daar ligt hét probleem: je kunt geen keuze meer maken, je piekert je suf. Dat piekeren gaat dag en nacht door en de spanning loopt op. Er wordt al helemaal geen keuze gemaakt, want je bent er niet toe in staat. Je ziet door de bomen het bos niet meer.

Ik weet, ik benoem dit nu heel simpel en zo simpel is het echt niet (weet ik uit ervaring). Wat wél simpel is, is om te leren wat je er aan kan doen.

 

Je hebt even een klankbord nodig, iemand die je helpt de zaak eens van alle kanten te bekijken. Dat kan in enkele gesprekken duidelijk worden.

Soms heb je wat meer gesprekken nodig maar een sparringpartner is iemand die je spiegelt en laat zien waar je mee bezig bent én hoe je bezig bent.

 

In najaar kan dit in een workshop over STRESS aanpakken bij De Levensbron. Daar gaan we in een kleine veilige groep aan het werk met deze items om je verder te brengen.

Meer nieuws hierover volgt in augustus.

 

 

Anoniem i.v.m. werkgever
Ik ben in een fikse burn-out terecht gekomen en totaal opgebrand. Het is er de laatste jaren gewoon ingeslopen, onbewust heeft het al mijn energie ver...
dinsdag 08 maart 2016

 verder 4

 

 luisterkindlogo

 Journey logo

 

linkedin-logo