Coaching De Levensbron

voor persoonlijke groei en vitaliteit

Hooggevoelige mensen

 

Als Hoog Gevoelig Persoon (HSP) of Hoog Gevoelig kind (HSK) ben je enorm gevoelig.

Je bent bijvoorbeeld erg gevoelig voor energie, voor bepaalde voedingsmiddelen en E-nummers, suiker en light producten, stoffen op de huid én bovenal voor sfeer. Daar gaat dit artikel over. Over sfeer en energie!

 

Wat is “energie” vragen mensen me geregeld?

Tja, lieve menen: energie is alles in en om ons heen. Alles!

Sfeer is energie. Alles dát wat je ziet en niet ziet en er toch is! Dát is energie! Nu snapt iedereen het toch? ;)

 

Ik zal toch voor de duidelijkheid maar een paar voorbeelden noemen:

1) Je kunt gezellig aan het praten zijn met een aantal mensen en tóch kan er een onderliggende    spanning aanwezig zijn (bij jou of een ander) die niet benoemd wordt.   

    Iets wat je dus niet ziet, maar er wel is.

2) Of je bent in een gesprek met je partner over van alles en nog wat maar de toon is kil, afstandelijk,     scherp. Je ziet het niet, maar het is wel.

3) Of iemand is erg boos op jou of op een ander. Je ziet het niet, maar het is wel.  

4) Je geeft iemand een behandeling en vraagt daar geld voor. Ja zelfs geld is energie en het uitgeven     en ontvangen dient te stromen (liefst in evenwicht ;).

5) Er kan bij ruzie of een gespannen sfeer een negatieve energie in de lucht hangen, is de uitdrukking.   Je ziet hem niet, maar hij is er wel.

    En zo zijn er nog tig meer voorbeelden te noemen natuurlijk.

 

Een Hoog Gevoelig Persoon  (kind of volwassene) voelt automatisch aan, dat er iets aan de hand is. Soms is het duidelijk zichtbaar, soms totaal niet. Het is een “gevoel” waar een HSP/HSK erg mee kan zitten en totaal geen raad mee weet.

De een zal dichtklappen, de ander wordt stil of gaat schreeuwen.

Het gebeurt ook, dat kinderen hun gedrag onbewust veranderen. Het lieve kind is ineens niet meer zo lief als altijd (want het kind weet zich geen raad met al die negatieve energie die hij/zij oppikt). Kan het vaak zelfs niet eens verwoorden, maar voelt het zeker wel.

Deze negatieve energie geeft een enorme druk op een HSP-er of HSK-er. Deze heeft op die ogenblikken meer dan genoeg aan zichzelf.

Al die spanning voelen, terwijl de betrokkenen doen alsof er niets aan de hand is, of er niet over willen praten, dat geeft de HSP-er een intens machteloos gevoel.

Het is net zoiets als een hoge berg beklimmen zonder ankers en dan een stap omhoog zetten en vervolgens steeds terugglijden. Je komt uiteindelijk niet voor of achteruit. Je hebt totaal geen houvast en je wordt er moedeloos van. Hoe zwaar is dit gevoel wel niet?

 

Als negatieve energie lang blijft hangen, gaan gedrag en schoolprestaties bij kinderen vaak achteruit, want die energie komt binnen en wordt in het lijf opgeslagen. In het lijf daar ontstaat zogezegd een botsing want het kind kan er niets mee. Een kind weet absoluut niet wat er gebeurt en het enige wat het kan is zijn gedrag aanpassen of veranderen. Het kan allemaal te veel en te zwaar worden zonder dat het kind begrijpt waarom.  
Een HSK kind kan zelfs dingen van spanning gaan doen, die hij anders niet eens zou durven of doen en dat kan soms vreemde gevolgen hebben!

Enkele symptomen die zich voor kunnen doen als negatieve sfeer te lang blijft hangen, zijn bijvoorbeeld: zich down voelen, verdrietig zijn, boos zijn, erg moe, gestrest zijn en soms zo moe zijn dat je niet meer kunt slapen. 

 

Dus lieve mensen dat is “energie” en wat de gevolgen kunnen zijn of wat het kan veroorzaken bij een HSP- of HSK-er.

Onthoud dat bij deze mensen alles tien keer zo intens binnen komt. Hun centrale zenuwstelsel is anders dan bij anderen die geen HSP of HSK kennen (de meerderheid van de mensen).

Probeer er rekening mee te houden, probeer op te letten als er spanningen in huis zijn. Probeer alles in positieve sfeer te doen en te houden!

Lukt dat niet, communiceer er dan over. De HSP-er voelt het toch en voelt zich dan nog machtelozer!

Een positieve sfeer komt voort uit respect voor elkaar, ieder in zijn of haar waarde laten. Iedereen dus ook het kind!

Respect, harmonie, rust, regelmaat en geduld zijn prachtige kwaliteiten om te ontwikkelen, die horen zeker ook bij het leven. Dat levert positieve energie op voor iedereen.

 

Zijn er dingen herkenbaar en hoe ga jij er mee om (bij jezelf of bij je kind)?

Heb je daar hulp bij nodig dan kun je me bereiken via de mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-10059297

 

 

  

   jet bij Carin met boek overdracht

 verder 4

 

 luisterkindlogo

 Journey logo

 

Karin
Henriette staat voor kwaliteit, kracht, zorgvuldigheid, warmte, persoonlijk contact en een behoorlijk portie humor. Dank je wel voor alles.
dinsdag 10 januari 2017