Coaching De Levensbron

voor persoonlijke groei en vitaliteit

Hooggevoelig kind

Tegenwoordig krijg ik ouders in de praktijk die bezorgd zijn over hun kinderen. Geen verschil met jaren terug natuurlijk.

 

Tijdens de workshop vertel ik ouders hoe ze het beste met hun kind kunnen omgaan. Door ........... ze dezelfde oefeningen te laten doen als hun kinderen. 

 

WEL is het verschil dat kinderen nu in deze tijd sneller een diagnose krijgen. De klassen raken voller en voller. Er zijn kinderen die voorheen naar een aangepaste school gingen en door bezuinigingen daar nu niet meer terecht kunnen. (De rugzakjes kinderen). 
Als kinderen op school lastig gedrag vertonen, worden ouders daarop aangesproken. Terecht natuurlijk en ik hoop dan dat er goed naar het kind gekeken is. 

Uiteindelijk kan het zover komen dat je met je kind naar de huisarts gaat en een doorverwijzing vraagt. Je moet iets, toch? Thuis merk je ook wel wat aan het gedrag van je kind en je gaat twijfelen. Misschien word je wel onzeker in het opvoeden .... 

Er wordt vervolgens een labeltje aan het kind gehangen. Bijv. adhd, add of nog erger (pdd-nos, depressief). Persoonlijk is mijn ervaring in de praktijk, dat dit vaak niet hoeft. Dat sommige diagnoses volstrekt overbodig zijn. 

Als je meer weet over hoog gevoeligheid kun je zien, dat kinderen zo reageren vanuit een overprikkeling. Overprikkeling in het zenuwstelsel. 

 

Signalen van overprikkeling kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • veel huilen(huil- baby)
  • woede- uitbarstingen/driftbuien
  • buik- en hoofdpijn
  • angstig gedrag vertonen
  • hyperactief gedrag (wat lijkt op adhd)
  • concentratieproblemen (wat kan lijken op add)
  • in zichzelf/neerslachtigheid/depressief
  • problemen met slapen of alleen naar boven gaan 


Tijdens de workshop ga ik met kinderen aan de slag om ze te leren om te gaan met die overprikkeling.

Dit door oefeningen, praten, luisteren en delen van hun ervaringen.

Dan kan je kind horen dat er meer kinderen zijn zoals hij of zij, namelijk: een "gewoon kind" met een gevoelig zenuwstelsel.       

15-20% van de mensen is hoog gevoelig. Jij, jouw kind? 

 

Het wordt tijd dat er meer aandacht voor komt.  11 en 18 augustus 2017 

 

 

  

   jet bij Carin met boek overdracht

 verder 4

 

 luisterkindlogo

 Journey logo

 

Ineke Friesland
Ik heb tijdens de Cursus “Run je praktijk succesvol” bevestiging gekregen van de dingen waar ik mee worstel. Een aantal dingen ga ik gebruik...
maandag 20 oktober 2014