Coaching De Levensbron

voor persoonlijke groei en vitaliteit

Je hart sluiten?

Wat doe je precies als je je hart sluit? 

 

In het kort gezegd, kun je vanuit een gesloten hart niet de verbinding maken met een ander.   

Als je een open hart hebt kun je de liefde voelen stromen. Er is een soort van warmte stroom als je naar de ander kijkt (als je hooggevoelig bent kun je de liefde letterlijk voelen stromen).

 

Verbinding begint als eerste bij jezelf! Een liefde voor jezelf kunnen voelen. Een stroom voelen gaan tussen het jonge kind in jou naar de huidige jij. Als alles stroomt en vloeit dan ervaar je een flow in je leven. Geluk zelfs en alles loopt op rolletjes. Dan heb je misschien wel eens een dag dat het minder lekker loopt, maar er is evengoed een energie in beweging.

 

Kun jij jezelf liefde geven? Of heb je vele oordelen over jezelf? Vele overtuigingen? Kun jij jezelf zien als je beste vriend(in)? Zou jezelf je beste vriendin willen zijn? In alle situaties? 

Als je jezelf al veroordeelt dan gebeurt dat automatisch naar de ander toe ook. 

Als je al geen vriendje met jezelf kunt zijn, is dat een gevolg ervan en stagneert de verbinding.  

 

Mag de ander zijn wie hij/zij is? Met alle hebbelijkheden en vooral alle onhebbelijkheden? Of zit je er voortdurend bovenop met kritiek of heb je steeds onenigheid met elkaar? 

Als je op de eerste vraag volmondig ja kunt zeggen, dan heb je een hartsverbinding met elkaar. Oftewel een open hart.  

(weet ook, dat je mens bent en soms een oordeeltje hebt)! 

 

Liefde daar draait alles om.

Liefde van jezelf naar jezelf. Liefde van jou naar de ander. 

 

Als iemand dit niet heeft voor zichzelf dan kan er geen zuivere verbinding zijn naar de ander. Onmogelijk! 

Er zijn dan wel verbindingen, maar niet zoals ik die hier bedoel. Zuiver vanuit je hart die warmte voelen stromen, ondanks dat wat er is. 

Er zijn verbindingen genoeg als ik om me heen kijk.

- omdat het je familie toevallig is

- of omdat het al zo lang je vriendin is

- of omdat het je schoondochter of zoon is

- of omdat het de vriendin van je kind is

- of omdat het toevallig je buren zijn, etc. etc. 

 

Terug naar de vraag: wat doe je als je je hart sluit?

 

Laten we vooropstellen dat je je hart niet voor niets op slot doet. Vervolgens is het geen besluit dat je neemt zoals je de beslissing neemt: wil ik koffie of wil ik thee?! Nee, zo werkt dat niet. Er komt een ander aspect bij kijken, namelijk pijn!

Ergens bewust of onbewust neem jij een besluit. Een besluit om een muur(tje) te bouwen rondom je hart. Wat is de reden dat je dat doet? Het kan een liefdespijn zijn, het kan verdriet zijn, een afwijzing, een confrontatie, een fysiek geweld, een fysieke aanraking of erger, kortom de aanleiding kan van alles zijn. 


Als je dit besluit neemt gebeurt dat meestal onbewust. Vaak als jong kind neem je dat besluit al. Je voelt dat het niet fijn is wat er gebeurt. Misschien is die vervelende situatie vaker aan de orde geweest, of misschien maar een keer. Echter op een dag “beslis” jij, nu is het genoeg! Onbewust! Heel soms kan een ouder kind na de zoveelste keer misschien wel zeggen: Het is genoeg! Tot hier en niet verder!

Wat de aanleiding ook is, het doet jou verdriet. dit wil je absoluut niet meer. je wil dit verdriet nooit meer voelen. Vervolgens sluit je je hart. Dat is automatisch het gevolg ervan. Zo begint het muurtje bouwen rondom je hart.

Waarschijnlijk is die pijnlijke situatie al vaker en vaker voorgevallen. Of duurt die situatie al veel langer. Deze stap neem je meestal niet meteen OF de ervaring moet te erg zijn voor je. Als kind blijf je lange tijd loyaal, maar eens is het genoeg!  

 

Wat kan er dan allemaal spelen? 

Wat het ook zij, er wordt je op dat moment iets aangedaan. Iets dat groot klein, erg, pijnlijk of angstig is. Dat kun jij alleen invullen. Jij ervaart op dat moment in elk geval dat het voor jou erg is. Dat het jou pijn doet. Daar gaat het om. Om jou! En om jouw hart!

De een zegt: ik heb mijn hart op slot gedaan. De ander zegt: ik heb een muurtje om mijn hart gebouwd. Het doel waarom iemand dit doet is: zelfbescherming!

Hoe je het noemt, maakt in feite totaal niet uit. Het gaat om te overleven in jouw situatie. Soms letterlijk. En in die situatie start de bouw van jouw muurtje. Een muurtje waarachter jij jezelf veilig acht. Zeker op dat moment klopt dat. Je hart sluiten is in feite een overlevingsmechanisme. Een beschermingsmechanisme voor jezelf. 

 

Je leven, je gedrag wordt aangestuurd door pijn of plezier. Als er meer pijn dan plezier in je leven is, is er geen balans. Dan ervaar je het leven als zwaar. Of pijnlijk. Het gevolg is dat je niet weet hoe met die pijn om te gaan. Het gevolg daarvan is, dat muurtje rondom je hart. Het is dus puur een beschermingsmechanisme vanuit je onbewuste denken, omdat je niet beter weet er mee om te gaan. Wellicht omdat je te klein bent om iets anders te doen of te bedenken. Of omdat je gevangen zit in die situatie en daar niet uit kunt (je woont thuis). Omdat je ergens een schuldgevoel hebt. Omdat het moet van de kerk. Omdat het moet van school. enzovoort enzovoort, hier zijn vele redenen voor te bedenken.  

 

Op dat moment is het een goede beslissing voor je. Een besluit dat je beschermt en rust kan brengen. Herkenbaar voor je?

 

 

  

   jet bij Carin met boek overdracht

 verder 4

 

 luisterkindlogo

 Journey logo

 

Sandra van den Hoogen, Enschede
Na een lange zoektocht naar "Wie ben ik eigenlijk", heb ik daar eindelijk antwoord op gevonden. Samen met Henriëtte is dit een mooi proces ...
woensdag 26 september 2012