Coaching De Levensbron

voor persoonlijke groei en vitaliteit

Hooggevoelige HSPersons HSKinderen

High Sensitive Persons 

 

Alles, alles wordt gevoeld door een hoog gevoelig persoon (kind of volwassene). Je bent gevoelig voor energie, voor bepaalde stoffen, geuren, voedingsmiddelen én bovenal voor sferen. 


Vooral bij kinderen zie ik dit te vaak verkeerd gaan.

Overvolle klassen, veel kindjes met een rugzakje in de klas, te weinig personeel etc.

Hoe komen deze kinderen thuis na schooltijd?

Ja, je voelt het al.

Die kinderen zitten de hele dag opgesloten en stel je het voor als of ze in een hogedrukpan zitten. De hele dag! Hoe zou jij je voelen als de school uit is ....? School is uit en ze zijn overvol van prikkels. Na schooltijd gaan ze naar huis of naar de naschoolse opvang. Eenmaal thuis aangekomen, kan ineens de bom ontploffen.

Heftig ontploffen. Dat is het gevolg van die hogedrukpan. Op school zijn ze meestal nog lief, maar thuis slaat de vlam erin.

Waarom? Thuis is de veiligste plek (hoop ik) voor alle kinderen.

 

Wat maakt het zo lastig voor deze kinderen?

Alles is energie en zoals ik al zei: ze voelen alles. Sfeer is energie, energie is alles wat je niet ziet en toch duidelijk wel aanwezig is.
Alle emoties, spanningen worden opgepikt, daar hoeven hooggevoeligen niets voor te doen.
Het tegendeel is echter hard nodig: ze moeten zich duidelijk afsluiten door te gronden, willen ze niet alles oppikken.

Kinderen kunnen ziek worden als het niet onderkend wordt.

Soms stoppen kinderen met eten, want hun buik zit al vol met prikkels en er is geen plaats meer voor eten! Onderschat en onderken hsp niet.


Kinderen kunnen als ze voortdurend te veel prikkels krijgen veranderen. Ze kunnen bijvoorbeeld:
- zich totaal in zichzelf terugtrekken en niet meer voor zichzelf opkomen.
- dichtslaan en stil worden,
- de ander gaan overschreeuwen
- de ander gaan pesten


Ook kan het wisselend zijn bij een en dezelfde persoon, dan weer stilletjes teruggetrokken en in een andere situatie kunnen ze erg nadrukkelijk en druk aanwezig zijn. Beiden kan.

Ik zie in mijn praktijk dat er soms “alleen” maar hooggevoeligheid is, in plaats van adhd-diagnoses of erger nog borderline.

Dit wil  a b s o l u u t  niet zeggen dat alle kinderen of volwassenen met een DIAGNOSE hooggevoelig zijn, dat is niet wat ik zeg! Ik mag geen diagnoses stellen, dus daar blijf ik verre van.  


Wel zou ik dankbaar zijn, als er anders gekeken wordt naar hooggevoeligheid. Tegenwoordig is die kans er, dus benut hem.

Vroeger werd ik zelf naar kostschool gestuurd, omdat ze het niet meer wisten met me ?. Ja, het was zeker voor mij een goede tijd, ik vond het daar heerlijk.

Structuur, duidelijkheid, veiligheid en vooral veel rust. Vroeg naar bed, geen prikkels van weet ik wat allemaal, dat kenden die nonnen niet.
Het grote verschil is: toen was hsp niet bekend, nu wel, dus mensen doe er je voordeel mee!

 

Wie herkent er veel uit dit stukje?
Laat het me weten als je hierbij begeleiding van jezelf of je kind wilt Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

 

 

  

   jet bij Carin met boek overdracht

 verder 4

 

 luisterkindlogo

 Journey logo

 

T. Berendsen
Onze gesprekken betekenden voor mij vooral je luisterend oor en begrip. Jouw aanmoediging met betrekkening tot mijn persoonlijkheid heeft me geholpen....
maandag 24 november 2014