Coaching De Levensbron

voor persoonlijke groei en vitaliteit

Goed voor jezelf zorgen

Ik zeg vaak tegen mijn cliënten: zorg goed voor jezelf!

Soms kijken ze me wat onnozel aan en lachen. Anderen snappen niet wat ik bedoel, want dat is toch egoïstisch? Dat mag toch niet! 

 

Ja, dat kun je denken of zeggen, echter .... 
Als jij goed voor jezelf kunt zorgen, je grenzen aangeeft en laat zien wie je bent, gaat je vrijheid stromen. Dan kun je de ander ook beter begrijpen en of helpen. Sterker nog: Wie goed voor zichzelf zorgt, is een geschenk voor de ander. Al is het maar voor één ander.

Nee, egoïstisch is het absoluut niet, het is zorgen voor jezelf zodat je in vrijheid kunt leven. In gezondheid kunt leven. 

Iedereen wil graag gezien worden door een ander. Jij toch ook?


Ik ga nog een stapje verder. Je wilt toch ook graag gewaardeerd worden door de ander?

Ja, die ander, dat kan iedereen zijn. Van partner, vriend, baas, kind tot aan collega toe.

En ja uit ervaring herinner ik me nog dat ik er veel voor over had dat mijn chef me zou zien … toentertijd. Zo zeg, wat sloofde ik me uit, tot een burn-out aan toe. En NOG zag hij niet wat ik allemaal deed aan extra werk voor hem, dat zette me aan het denken. Wat had ik te leren als ik dit gedrag tentoonspreidde? Heel langzaamaan en met hulp van anderen begon ik te ervaren wat ik deed. Ik zette mezelf op de laatste plaats. Ik cijferde me helemaal weg. Ik had niets te willen, te verlangen. Pfff die kwam hard binnen.

 

Die burn-out leerde mij, dat ik mezelf niet langer mocht wegcijferen. Dat ik ook belangrijk was. Sterker nog, IK wás de belangrijkste persoon. 

Niet mijn chef, maar gewoon IK.

Toen ik me dat realiseerde was het gedaan met uitsloven. Toen ik opgeknapt was en weer langzaam aan het werk ging, straalde ik heel wat anders uit naar mijn collega’s dan voor die tijd. Ik stelde me niet langer op de laatste plaats, liet me niet meer overslaan. Ik ging mijn mening geven en voor mij was dat voor het eerst van mijn leven. Ik ging “nee” zeggen, in plaats van altijd maar “ja” te zeggen.

Door altijd maar JA te zeggen, zeg je NEE tegen jezelf en zo raak je steeds verder van je zelf verwijderd, had ik nu ervaren.

 

Privé gold dit natuurlijk ook voor een heel groot deel. Vroeger thuis mijn mening geven, dat had ik wel afgeleerd. Later in mijn huwelijk toen dat bergafwaarts ging, gebeurde hetzelfde.

Dit patroon ontdekte ik allemaal tijdens de begeleiding van mijn burn-out. In 2003 had ik de moed om uit dat patroon te stappen en stapte ik uit mijn baan en huwelijk. Ik kon in vrijheid weer verder en toen ik achteromkeek, zag ik dat IK het zover had laten komen.

Niemand anders, dan IK.

Onvoorstelbaar hè, dat ik het zover had laten komen. Kun jullie die mij kennen je dat voorstellen van mij?


In mijn praktijk leg ik mijn cliënten uit dat een gezonde portie egoïsme gewoon mag. Eigenlijk gewoon moet. Dat dit niets anders is dan liefde voor jezelf en absoluut geen egoïsme. Je zult misschien merken als je hiermee begint dat naasten soms zeggen dat je egoïstisch bent geworden. Nee, het is alleen duidelijk je grenzen aangeven én dat mag.

Ook mag je ‘nee’ zeggen als het jou uitkomt. Het mag! Als je deze opmerkingen krijgt, kun je onthouden: zij zijn het niet van je gewend én ze kunnen je niet meer “manipuleren”.

Jij gaat meer en meer je eigenwaarde voelen én ervaren en daar mag niemand aankomen. Laat staan van je afnemen.

Jij mag goed voor jezelf zorgen en één advies: DOE DIT gewoon!


Bij het afscheid nemen na een sessie wens ik mijn cliënten vooral veel plezier met de oefening ‘egoïstisch zijn’.

Goed voor jezelf zorgen, begint bij JEZELF en ‘nee’ zeggen ook.


https://www.youtube.com/watch?v=I-4bq4tuTfA    is zo de moeite waard ??

 

Suc6 en geniet ervan. 

 

 

 

  

   jet bij Carin met boek overdracht

 verder 4

 

 luisterkindlogo

 Journey logo

 

Annelies van H.
Henriette biedt een positieve warme ondersteuning die mij verder helpt. Zij stimuleert mij in een gezonde ontwikkeling. Fysiek en vooral emotioneel....
zondag 09 juli 2017