Coaching De Levensbron

voor persoonlijke groei en vitaliteit

hsp vragen

Op dit moment wordt veel geschreven en gepraat over hoog gevoeligheid. Er is slechts ongeveer 20% van de mensen hoog sensitief en ja, ineens is iedereen 'het' of twijfelt iedereen of ze het zijn.

Misschien klinkt dit gek in je oren wat ik nu beweer, maar onderliggend is mijn vraag:

Oké als jij denkt dat je hoog sensitief bent, waarom gedraag jij je dan zoals die 80%?

 

Gedrag, lieve mensen, zegt zoveel. Onvoorstelbaar veel kun je uit lichaamsbewegingen, spreken en gedrag halen en weet je soms zou je er misschien zelfs wel van schrikken als je het zou weten.?
Terugkomend op hoog gevoeligheid dan kun je hoogsensitiviteit zien als een eigenschap.

Één van de vele eigenschappen die je kunt hebben, zoals bijvoorbeeld creativiteit. Eigenschappen heb je, maar je bent ze niet! Snap je het verschil?

Je bent een HSP-er, maar je hebt het niet. Je kunt de griep hebben of een gebroken been, maar geen HSP! 


Enkele vragen die ik hoor:
Is hooggevoelig hetzelfde als hoogsensitief?
Higly sensitief is de officiële Engelse term die Elaine Aron eraan gegeven heeft. En deze benamingen zijn inderdaad hetzelfde. Een derde benaming is HSP-er.
Zij heeft hoog gevoeligheid op de kaart gezet. Eindelijk kreeg ‘het’ handen en voeten en nu is het de kunst voor velen om van hun last een kracht te maken. Dus te leren omgaan met hoog gevoeligheid. De grote kunst bij HSP-ers is om je eigen hoog gevoeligheid te waarderen en al je kwaliteiten uit te dragen in de maatschappij. Daarbij mag je als HSP-er eerst JA tegen jezelf gaan zeggen, voordat je ja tegen een ander kunt gaan zeggen. 


Hoe leer ik omgaan met mijn HSP?
Dit is een vraag waarop ik geen pasklaar antwoord heb. We kijken samen waar je tegenaan loopt gedurende de dag. Het is een proces waarin jij jezelf als HSP-er leert kennen. Soms een lastig proces ?
Hoe meer je jezelf leert kennen en gaat ervaren wát jou raakt (in het hoogsensitief zijn) des te beter leer je omgaan met deze mooie eigenschappen van jou. Dan kun je er je kracht van maken en hoe fijn is dat wel niet?

 

Zijn HSP-ers altijd zo emotioneel (‘emotionele trut’ hoorde ik eens tegen me zeggen)?
Als HSP-er kan je emoties intens ervaren, zodat het ook kan gebeuren dat je plotsklaps in huilen uitbarst en de ander daar niets van begrijpt. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn:
1) intens genieten van iets (meestal kleins)
2) overprikkeling
3) puur vanuit een emotie, omdat er dingen gebeurd zijn die dag die zich hebben opgestapeld.

Ineens breekt er iets in je en vloeien de tranen, soms rijkelijk.
Als je overprikkeld bent, is de grens al overschreden en kan er ineens een huilbui, woedeaanval komen. Juist omdat er te veel prikkels zijn geweest.

Je kunt dan niet meer bij jezelf blijven en je overstroomt, bijvoorbeeld met boosheid of verdriet.

 

Ik voel emoties van anderen, hoe kan ik daarmee omgaan.

Mijn wedervraag is altijd: wie zegt dat ze van de ander zijn?

Dit onderzoeken we samen en wat ik ze dan leer is de emotie bij de ander te laten (als het niet de eigen emotie is).

Je kunt leren om je voelsprieten niet meteen naar die ander uit te steken en eerst te kijken wat het met jou doet. Wat er IN jou leeft aan emoties.

Hoe jij die voelt en ervaart. En als je dat allemaal hebt geleerd, kun je er voor iemand zijn zonder meegezogen te worden in de emoties die er zijn.

 

De volgende maand meer vragen en antwoorden. 

Tot dan of eerder in de praktijk als je hierbij mijn hulp wilt       Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

 

  

   jet bij Carin met boek overdracht

 verder 4

 

 luisterkindlogo

 Journey logo

 

M. Derks
Ik kan na het bezoek aan jou een stuk beter bij mezelf blijven. Al die gedachten die me eerder helemaal naar beneden konden halen, lijk ik nu tot een ...
dinsdag 15 augustus 2017