Coaching De Levensbron

voor persoonlijke groei en vitaliteit

Negatieve gedachten.

Tips om negatief denken een halt toe te roepen:

 

1. Waardeer jezelf allereerst om het feit dat je iets wilt veranderen:

Met jouw wil om te veranderen, heb je een heel grote en belangrijke eerste stap gezet. Waardeer jezelf daarvoor. Het begin is er al! En fouten maken mag, het gaat erom dat je op weg bent, dat je in beweging bent gekomen. Nog niet alle stappen zullen je nu al duidelijk zijn, maar gaandeweg krijg je daar meer zicht op.

 

2. Oordeel niet:
Een oordeel heb je ook snel over jezelf. Stop daarmee. Bekijk jezelf als ware je jouw eigen toeschouwer...... Zonder dat 'stemmetje' in je achterhoofd. Sta ook open voor andere denkbeelden en zienswijzen die je tegen komt, zonder oordeel.

Kijk gewoon naar wat het is, zo feitelijk mogelijk. Is het je niet duidelijk, stel dan vragen.

Geef geen mening, vraag door. Leer op die manier meer kennen van anderen en andere standpunten.

 

3. Schrijf:
Je kunt alleen uit het donker komen door er een lichtje op te laten schijnen. Vrijuit schrijven is een goede manier om je negatieve blokkades beter te leren kennen. Wees vooral open en eerlijk.

Vraag: 'Welk negatief verhaal heb ik voor mezelf verzonnen?

Hoe heb ik mezelf tekortgedaan met mijn eigen gedachten?'

Al schrijvend zul je ontdekken hoe onfair je soms kunt zijn tegen jezelf. De gedachte is feitelijk niets meer dan een gedachte, maar o jee, wat kan 'ie blokkerend zijn.

 

4. Vergeef jezelf en anderen:
Jezelf pijnigen met negatieve gedachten en veroordelen over verkeerd gedrag uit het verleden is precies zo'n negatieve spiraal die zeer contraproductief werkt.

Hetzelfde geldt voor wrok blijven koesteren tegen mensen: je doet alleen jezelf pijn, door vast te houden aan die negatieve energie. Het is nooit te laat om een andere koers in te slaan. Je kan elke dag opnieuw beginnen. En dat doe je!

 

5. Wees dankbaar:
Iedereen heeft zo veel om dankbaar over te zijn. Iedereen kan zulke dingen vinden, die goed rondkijkt. De zon die elke dag opkomt, het vermogen uit je bed te stappen en de frisse lucht van een nieuwe dag in te ademen. En het simpele geluk, dat aan al je basisbehoeften wordt voldaan.

Eigenlijk is dat alles bij elkaar één groot wonder. Waardeer dat.

 

Benoem, of nog beter: schrijf! per dag ten minste 5 dingen die je goed vond gaan en 5 dingen waar je dankbaar voor bent. Je zult zien hoe dat je kijk op jezelf en de wereld verandert.

 

6. Gebruik je zintuigen:
Door heel bewust met je zintuigen een situatie waar te nemen, kan je niet anders dan in het moment zelf aanwezig zijn. Of je nu een aardbei eet of in de wind loopt, of naar mooie muziek luistert: in al die situaties kan je met je volle aandacht bij de zintuiglijke waarneming aanwezig blijven. Geen gedachten, alleen waarnemen.

 

Dit is ook een goede manier om, als je merkt dat de negatieve gedachtes omhoog blijven kruipen als ongedierte uit de gaten en spleten van je geest, steeds weer de gedachten te 'parkeren' en de zintuigen te gebruiken om terug te keren in het moment, waar je op dat moment mee bezig bent. Zo kun je beletten dat die gedachten blijven doorgaan en meer positief gaan denken.

 

7. Wees dienstbaar:
Iemand kunnen helpen is op zich al belonend, maar het is ook een manier om je met beide benen op de grond te zetten.

Als we kijken naar een hulpbehoevende medemens, merken we dat het veel beter met ons gaat dan we altijd dachten. Anderen helpen voor wie het leven moeilijker is, helpt ons realistischer naar onszelf te kijken.

 

 

Veel succes ermee. En als je nog wat ondersteuning kan gebruiken, laat het weten, ik help je graag verder!    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 
Rianne L.
Lieve Henriette dat je uit het verlies van je zoon zoveel kracht kunt halen, dat tekent jou als mens. Een vrouw met een heel groot hart die klaar staa...
donderdag 27 december 2018

 verder 4

 

 luisterkindlogo

 Journey logo

 

linkedin-logo