Coaching De Levensbron

voor persoonlijke groei en vitaliteit

Rouwbegeleiding op maat

beekjerust

Wanneer je in je leven met een ingrijpend verlies te maken krijgt, dan zijn er meestal intense gevoelens.

Gevoelens van onzekerheid, verdriet, onveiligheid, eenzaamheid, soms opluchting en/of boosheid en die emoties kunnen van minuut tot minuut afwisselen.

Rouwen heet dat proces.

EN soms is dit rouwproces een zwaar proces.  

Leeftijd van de overledene is totaal niet van belang, het is altijd een dierbare en daar mag bij stilgestaan worden. 

 

Zeker voor nabestaanden na zelfdoding is het een zwaar proces.

Het is niet enkel je dierbare verliezen door zelfdoding, het is eveneens de vele vragen die  daarbij komen. 

Het zoeken naar een antwoord op de "waarom-vraag" en alle andere vragen kunnen nabestaanden lang en hevig bezighouden. 

Bij zelfdoding word je daarnaast vaak nog met andere zaken geconfronteerd zoals ongeloof, verwarring, boosheid, schaamte, schuld en/of zelfverwijt. De hele wereld staat op de kop en niets is meer zeker. De vanzelfsprekendheid van de dagelijkse dingen is ineens verdwenen en je weet het niet meer. Dit gehele proces maakt je onzeker, angstig misschien en het kost enorm veel energie.  

 

Zelfdoding is voor veel mensen een beladen onderwerp. Dat maakt dat nabestaanden over het algemeen minder steun ervaren dan wanneer hun naaste op een andere manier zou zijn overleden. (Dit is een ervaring van veel nabestaanden na zelfdoding). Als jij en je omgeving het moeilijk vinden om erover te praten, kun je alleen komen te staan in je verdriet. Dat kan je een gevoel geven, dat je niet meer weet hoe verder te gaan. Erkenning van deze gevoelens en gedachten is belangrijk en dat ondersteun ik individueel en in groepsverband.

  

Verlies is zeer zeker geen ziekte waarvan je moet genezen.

Verlies heeft vooral tijd, liefde en aandacht nodig om er goed mee om te leren gaan.  Na elk verlies wordt je gedwongen om op zoek te gaan naar nieuw evenwicht in je leven. Het is een zoektocht met vallen en opstaan voor de meesten. Dit is heel gewoon in een rouwproces én eveneens niet gemakkelijk om mee om te gaan. Zeker niet als het erg lang gaat duren en je weinig of geen vooruitgang bemerkt.

Dán is het goed om hulp in te roepen om daar samen naar te kijken. We leren je dan samen weer ruimte te ervaren en je te verbinden met jezelf en met anderen. 

 

Je wilt jouw verhaal vertellen en nog eens en nog eens. Je wilt een luisterend oor als je naasten het niet meer (kunnen) doen. Hiervoor kun je bij mij als professioneel coach én ervaringsdeskundige terecht. Vooral om al je zorgen en twijfels uit te spreken, je emoties te uiten en samen naar je mogelijkheden en onmogelijkheden te kijken.

 

Jouw verdriet is het startpunt van de begeleiding.  

In een later stadium van het traject gaan we (voorzichtig) kijken hoe je toekomst er uit ziet.  

 

Bij onderstaande verlieservaringen kan ik je begeleiden: 

  1. Bij het overlijden of een zelfdoding van een naaste, familielid, vriend(in) of collega
  2. Bij je scheiding
  3. Bij je afnemende gezondheid
  4. Bij het verlies van je werk.
  5. Bij kanker.    

Het is allemaal rouwen! 

                            

Met zachtheid in kracht ondersteun en begeleid ik je bij het verlies en de verandering die dit alles met zich mee brengt.

Dit traject vindt plaats op basis van één-op-één gesprekken die doelgericht en gestructureerd zijn. 

Het doel van het traject is het hervinden van je levenskracht en vitaliteit. 

 

Voor nabestaanden na zelfdoding kun je ook kiezen voor begeleiding in groepsverband (bij voldoende deelname). Dit is een groep van nabestaanden die begeleid wordt door mij als coach en daarnaast als nabestaande na de zelfdoding van mijn zoon in 1994.

 

In 1997 heb ik mede de lotgenotengroep Stichting Horizon Tilburg opgericht. Deze groep bestaat puur uit lotgenoten die elkaar ondersteunen. 

Bij interesse hierin of bij aanmelding via www.delevensbron.org of 06-10059297 neem ik contact met je op. 

 

 

Wat ervaringen van nabestaanden na zelfdoding: 

 

Beste Henriëtte,

Heel voorzichtig en ook warm, heb je me begeleid naar openstaan in vertrouwen naar het leven. Het was een zware weg en nu achteraf een mooie wandeling. Niet altijd gemakkelijk en soms met een zakdoek stap ik nu toch weer met vertrouwen de toekomst in. Leen H.

 

Henriette,

Bedankt voor de vele inzichten en vooral voor het feit dat je ondanks het verlies van iemand, je dit ook persoonlijke groei kan geven. Ik ben hierdoor veel bewuster gaan leven in het hier en nu. Daardoor kunnen er ook weer mooie nieuwe dingen op mijn pad komen. Ook je fijne benadering op een prettige manier in een prettige omgeving waardeer ik erg. Dhr. G. Geurts.

 

Na de zelfdoding van mijn man kreeg ik bij Henriëtte onvoorwaardelijke steun. Ellis H.

 

Het verlies van mijn zoon door zelfdoding was onbegrijpelijk. Door de energie die ik weer kreeg van jou, werd het voor mij dragelijker. NU zijn we een jaar verder en mag ik weer hardop lachen van mezelf. Bedankt lieve coach. Vera P.

 

Nooit gedacht dat ik zo over de zelfdoding van mijn kind zou kunnen of durven denken.

Het heeft me enorm veel gebracht en ik bedank je vanuit mijn hart. Peter L.

 

 

Sandra
Lieve Henriette Dank je wel voor deze mooie periode. Ik heb vooral meer rust en overzicht ervaren. Tevens heb ik van het hele proces genoten en...
maandag 22 mei 2023

 verder 4

 

 luisterkindlogo

 Journey logo

 

linkedin-logo