Coaching De Levensbron

voor persoonlijke groei en vitaliteit

Apeldoorns dagblad

Boek over zelfdoding: 'Rouw is de achterkant van de liefde' di 24 okt 2017, 8:12 Apeldoorn

 

'V.E.R.D.E.R. na zelfdoding in je gezin' van Henriëtte Koks verschijnt op 3 november en is verkrijgbaar via delevensbron.org       (foto Gert Perdon)

 

Nabestaanden ondersteunen in hun rouw, zelfdoding bespreekbaar maken en het taboe doorbreken. Dat hoopt Henriette Koks met haar boek 'V.E.R.D.E.R. na zelfdoding in je gezin' te realiseren.


De Apeldoornse doorstond zelf een rouwproces na de zelfdoding van haar 15-jarige zoon Juriën in 1994. “We móeten met elkaar over zelfdoding in gesprek. Dat is een must voor zowel de overledene als de nabestaanden.” Door Bert Nijenhuis

 

De wereld vergaat, zo beschrijft Henriette het gevoel dat ze ervoer toen haar zoon 23 jaar geleden uit het leven stapte. “In mijn omgeving werd erover geoordeeld of over gezwegen. Doodzwijgen is zo pijnlijk. Na twee jaar werd de naam van mijn zoon simpelweg niet meer genoemd. Zelf wilde ik niets liever dan erover praten. Rouwen behelst meer dan de pijn van het verlies, het is de achterkant van liefde.

Een luisterend oor vond ze niet bij haar huisarts, maarwel bij een lotgenotengroep. “Ik moest daarvoor elke keer vanuit Arnhem naar Amsterdam, maar het delen van ervaringen deed me enorm goed. Als je met lotgenoten praat, is er herkenning."  


Lotgenoten
Met twee andere ouders startte Henriette in 1997 een eigen lotgenotengroep (Horizon in Tilburg) waar ze de nodige ervaring opdeed als begeleidster.

In 2002 startte ze haar eigen praktijk, die ze sinds 2014 vanuit Apeldoorn runt.

“Uiteraard komt er ietsjes van mijn eigen pijn terug als ik cliënten bijsta. Ik focus me echter op wat er bij mijn client leeft en vanuit ervaring kan ik dat zuiver begeleiden. Wanneer je rouw niet goed kunt integreren (om welke reden dan ook), kan het lichaam niet verwerkte emoties opslaan. Door die opgeslagen onverwerkte emotionele pijn kunnen er op den duur fysieke klachten ontstaan. 

Zelf kwam ik bij de cardioloog terecht, omdat het voelde alsof mijn hart letterlijk was gebroken." 

 

Zowel in haar praktijk als in haar boek biedt Henriette nabestaanden een luisterend oor, oefeningen en handvatten.

"Hopelijk zullen nabestaanden op den duur ook kunnen ervaren (als hun tijd daar is) dat de ergste pijn afbrokkelt.  Daarna komt er weer ruimte voor een leven waarin hun dierbare is geintegreerd". 

 

Verlost van pijn
Henriette erkent dat er vandaag de dag meer en betere hulp voor nabestaanden is dan pakweg twintig jaar geleden. “Maar het taboe is nog lang niet doorbroken. Het is niet normaal dat er gemiddeld vijf mensen per dag uit het leven stappen, veelal jongeren. Meestal willen ze niet eens dood, maar verlost worden van pijn.

 

Goede voorlichting in het onderwijs is volgens de levenscoach van levensbelang.

“Mijn zoon was hooggevoelig en hoogbegaafd en werd gepest. Een leraar vond dat hij dan maar niet telkens zijn vinger moest opsteken en dat zijn moeder zeurde als ze er iets van zei. Dan snap je natuurlijk niet waar het probleem daadwerkelijk zit.

 

"Daarom geef ik lezingen en voorlichting, OOK in het onderwijs, want elke zelfdoding is er een teveel!"  

 

'V.E.R.D.E.R. na zelfdoding in je gezin' van Henriëtte Koks verschijnt op 3 november en is verkrijgbaar via www.delevensbron.org 

 

 

 

Mevr. van Z.
Na het overlijden van mijn zoon, ben ik gaan lezen en lezen over zelfmoord. Maar wat mij vooral hielp, waren de persoonlijke verhalen van nabestaanden...
maandag 11 november 2019

 verder 4

 

 luisterkindlogo

 Journey logo

 

linkedin-logo